Меню Закрыть

Алгоритм роботи лікаря стоматолога-терапевта

dant-algorytm-alt

Будь-яке лікування починається з попереднього огляду пацієнта та постановки діагнозу. В даному випадку стоматологи – не виключення. В першу чергу лікар вислуховує скарги пацієнта, а далі  — діє по ситуації. Тим не менше є певний алгоритм роботи стоматолога-терапевта. Стоматологічна клініка «Дант» розкаже про основні дії та правила прийому у лікаря-стоматолога.

Початок прийому

Насправді, досвідчений стоматолог може зробити певні висновки про звички, характер та настрій пацієнта, коли останній ще тільки переступив поріг стоматологічної клініки. Навіть під час зовнішнього огляду, зубний лікар може припустити адентию, патології прикусу, порушення обмінних процесів, захворювання нижньощелепного суглоба, тощо.  Як ми вже писали в попередній статті, професійною особливістю стоматолога є те, що він , зазвичай, дивиться не в очі пацієнту, а на його зуби, оцінюючи співвідношення щелеп, артикуляції та стан прикусу. Всі ці показники на прийомі стоматолога виявляються на етапі бесіди з пацієнтом, коли визначається ціль візиту  — профілактичний огляд чи гострий біль. Також стоматолог ще до безпосереднього огляду повинен виявити видимі оку патології прикусу  — зміну лицьового скелету, наявність вираженої асиметрії обличчя, функції мови, тип ковтання, тип дихання (через рот чи ніс ), наявність неприємного запаху з ротової порожнини. При чому, виявлення цих параметрів проходить для пацієнта не заміченими, а вже опісля зубний лікар оглядає ротову порожнину. Перевіряється кожен зуб, його стан, наявність чи відсутність карієсу. Якщо на прийомі стоматолога людина з гострим болем , попередньо проводиться пальпація лімфатичних вузлів. Якщо пацієнт скаржиться на біль першого моляру справа, то огляд почнеться зліва.

stomatologia-dant-obstegenna-alt

Обстеження

Коли тверді тканини вже оглянули, час приступати до перевірки м’яких тканин,  а саме – слизової оболонки та ясен. Проводиться тестування на виявлення гінгівіту, пародонтиту, а також стоматолог перевіряє чи є пародонтоз – найпідступніше захворювання, яке тривалий час протікає приховано. Для оцінки стану м’яких тканин проводяться тести на такі індекси  : PMA, PDI, CPITN.  Дані, отримані в результаті тестування, допомагають визначити стан пародонта та поставити діагноз.

Первинний огляд у стоматолога зазвичай пов’язаний з ретельним дослідженням ротової порожнини, тож лікар чітко ставить діагноз та прописує лікування патологій.

Профілактика

Санація ротової порожнини – це лікування каріозних зубів, запалення ясен, а ще  —  це процедури профілактики. Що ж входить до цих процедур?

Видалення твердого та м’якого зубного нальоту

Професійна чистка зубів за допомогою інструментів. Після професійної чистки на прийомі стоматолог може запропонувати розсмоктати пігулку, яка окрасить зубний наліт, що залишився і таким чином виявить проблемні зони

Використання мінералізуючих препаратів ( насищення емалі фосфором, кальцієм, фтором для її укріплення)

Рекомендовано проходити такі процедури мінімум два рази на рік. Прийом у стоматолога включає в себе не лише лікування гострого болю, відновлення зубів, а також своєчасне виявлення небезпечних патологій. Це ще й профілактичні заходи, які потрібні і дітям і дорослим.

Стоматологічна клініка «Дант» запрошує Вас пройти огляд та консультацію.

Звертайтесь до нас за телефонами, вказаними на сайті, а також у соціальних мережах.