Меню Закрыть

Професія стоматолог

dentistdant-alt

Професія стоматолог вважається одночасно і складною і престижною. Від систематичного звукового коливання медичного обладнання зубний лікар ризикує отримати зниження слуху, від постійного напруження очей під час роботи – погіршення гостроти зору, і навіть заробити розлади опорно-рухового апарату, адже під час роботи лікар вимушений тривалий час знаходитись в одній позі.

Разом з тим, стоматологія розвивається щодня, не зупиняючись ні на хвилину. Розробляються нові методики лікування зубів та ротової порожнини, удосконалюється обладнання та матеріали, з якими працюють лікарі стоматологічних клінік.

Цікаво! Перші щітки для чищення зубів з’явились ще у 500 році н.е.,  а датою, коли з’явилась перша пломба прийнято вважати 659 рік.

Отже, обов’язки стоматолога мають декілька направлень. На сьогоднішній день види зубних патологій стають настільки різноманітними, що за кожну ділянку лікування відповідають вузько спрямовані фахівці. Зокрема це – дитячий стоматолог, ортодонт, терапевт, пародонтолог, імплантолог, хірург та щелепо-лицьовий хірург. До речі, хоч професія щелепо-лицьового хірурга і відноситься до стоматологічної родини, на практиці вона виходить далеко за її межі. Це і хірургічна допомога при травмах кісток обличчя, при запаленнях та пухлинах різних ступенів, а також відновна хірургія обличчя.

Професійний стоматолог, поміж інших, має володіти такими якостями як врівноваженість, терпіння, спостережливість та акуратність. Це спеціаліст, здатний швидко оцінити проблему пацієнта, знайти підхід до нього, не залежно від його віку та соціального статусу. Він не виказує зайвих емоцій  та завжди володіє собою, незалежно від складності випадку. Зубний лікар  — це професіонал, який  знається на анатомії, зокрема на будові зубів, ротової порожнини та щелепи. Крім того,  в його компетенцію входить професійне використання технічного обладнання, різних видів діагностики, рентгенограм та призначення лікування. Хороший стоматолог не тільки дає необхідні рекомендації, він намагається слідкувати за їх виконанням. Пацієнту можуть запропонувати пройти безкоштовні огляди після основного курсу лікування.

Професія стоматолог

Звичайно, така професія вимагає вищої освіти. Навіть після закінчення п’ятого курсу та отримання диплому, молодий фахівець не має права практикувати, доки не закінчить інтернатуру. І вже після цього він може навчатись в ординатурі, аби стати профільним фахівцем. Крім того, вже практикуючі стоматологи постійно проходять спеціальні курси для підвищення кваліфікації та вивчення нових напрямів і методів у своїй галузі. А от асистенту лікаря- стоматологічній медсестрі достатньо мати освіту медичного коледжу.

І, наостанок, трішечки гумору 🙂

Будь-яка професія накладає відбиток на людину в особистому житті, особливо, якщо діяльності приділяється занадто багато часу. Стоматолог – спеціаліст, до якого всі у професійному середовищі відносяться з повагою, так як і представники інших професій, переносить частину свого стоматологічного спілкування в особисте життя. В результаті трапляються курйозні ситуації. Через декілька років своєї медичної практики стоматологи автоматично починають сприймати оточуючих як потенційних пацієнтів.  Під час спілкування, їх погляд мимоволі затримується не на очах співрозмовника,  а на його стоматологічних особливостях. І ось уже пильне око професіонала помічає у широкій посмішці порожнечу в нижньому ряді на місці 5 зуба, а гострий розум починає прокручувати в голові варіанти як вирішити цю проблему.