Меню Закрыть

Правильний догляд за ротовою порожниною

teeth-dant

Ми вже писали раніше про те, як важливо обрати лікаря стоматолога, ще до серйозних проблем із зубами. Адже ні для кого не секрет, що лікування ротової порожнини в запущеному стані  — задоволення не з дешевих, та й, відверто кажучи , для багатьох  — неприємне. Тож для того, щоб не бути постійним відвідувачем стоматолога, необхідно доглядати ротову порожнину, а саме  — щоки, язик та, звичайно, зуби.  На всі гігієнічні процедури ви будете витрачати всього  10-15 хвилин на добу, натомість ваша ротова порожнина буде захищена від карієсу, захворювань ясен та інших запальних процесів.


Стоматологічна клініка  «Дант»  дасть Вам рекомендації , як вберегти Ваші зуби та запобігти серйозним захворюванням, а також розкаже, що відбувається з ротовою порожниною при неналежному догляді.

Якщо зуби НЕ чистити


Якщо зуби регулярно не чистити, на емалі утворюється наліт. Чим більше нальоту в міжзубному просторі , тим вище вірогідність розвитку карієсу.  Окрім цього, в ротовій порожнині розмножуються бактерії, які ,крім карієсу , провокують виникнення таких хвороб, як  парадонтиту, гінгівіту, запаленню міжзубних сосочків та інших, оскільки мають властивість «мігрувати» по всьому організму.

Правила догляду за ротовою порожниною від наших лікарів стоматологів

  • Очищення поверхні язика
  • Чистка зубів
  • Чистка міжзубного простору
  • Догляд за яснами

Чистимо язик

Язик необхідно чистити два рази на день, під час традиційних гігієнічних процедур. Можна використовувати звичайну щітку, якщо на зворотній стороні є ребриста поверхня. Також для цієї процедури підходять стоматологічна ложка, спеціальна щітка або шкребок. Стоматологи рекомендують  чистити язик спокійними вимітаючими рухами від основи до кінчика. Але не занадто сильно, щоб не травмувати орган. Якісна чистка язика дозволить побороти неприємний запах з ротової порожнини.

Чистимо зуби

Спочатку зубну щітку необхідно промити теплою, бажано кип’яченою водою. Щітка повинна знаходитись під кутом 45 градусів до зовнішньої поверхні зубів, рухатись потрібно від ясен до кінчиків зубів. Теж саме стосується внутрішньої сторони зубів , зубів нижньої щелепи та міжзубних проміжків. В стоматологічних кабінетах рекомендують чистити зубну емаль  не менше 2-3 хвилин. В сучасній стоматології вирізняють декілька видів щіток. Це щітки  з м’якою щетиною – для емалі з підвищеною чутливістю, щітки середньої жорсткості – для людей, в яких відсутні стоматологічні проблеми,  та щітки з жорсткою щетиною – на випадок, якщо стоять протези.

Також,  Ваш лікар стоматолог може рекомендувати використовувати електричну зубну щітку

Міжзубні проміжки

В будь-якій стоматологічній клініці Вам скажуть про необхідність гігієни міжзубних проміжків. Як правило, для їх очищення використовують стоматологічні нитки  — флосси. В залежності від стану Вашої ротової порожнини та міжзубних проміжків, лікар стоматолог порекомендує саме той вид нитки, яка не пошкодить Ваших ясен та буде запобігати утворенню запальних процесів. Також рекомендовано використовувати  спеціальні базами для ротової порожнини. Окрім цього, природній чистці зубів сприяє вживання таких твердих овочів як морква і яблуко. І, звичайно, полоскання ротової порожнини після кожного прийому їжі.

Отже, якщо проводити всі профілактичні заходи по догляду за ротовою порожниною, можна значно знизити ризики захворювань зубів та ясен. Разом з тим, необхідно регулярно відвідувати свого лікаря стоматолога, щоби вчасно виявити проблеми та запобігти серйозним захворюванням.

Стоматологічна клініка «Дант» в Черкасах запрошує Вас пройти консультацію!